tisdag 31 maj 2011

PAUS!!

Det blev en dag på VLCD och en lärdom rikare! Det är ingen bra idé att köra igång en sån här sak när övriga livet inte är med på det. Just nu är vi inne i en period med mycket administrativt arbete i företaget, viktiga beslut skall tas och möte skall hållas. Sen har ju lilla Lilly kommit till också vilket gör att besöken duggar tätt hemma.

Igår när jag kom hem efter att ha jobbat hela dagen skulle jag sätta mig med pappersarbete framför datorn och insåg att min hjärna inte riktigt hängde med. Det hade gått kanonbra hela dagen. Visst, jag var hungrig som en varg men det var hanterbart. Så länge det var saker att göra, folk att snacka med och pass att hålla i så märktes inte bristen på energi.
Men när jag började gå igenom första dokumentet på datorn gick inte informationen fram. Polletten trillade inte ner om man säger så!!

Med så viktiga saker i görningen just nu hade jag i alla fall hjärna nog att inse att jag kanske skall skjuta lite på mitt test av en lågkaloridiet till en vecka utan större krav på hjärnverksamhet. Det smartaste kanske också skulle vara att börja på en fredag vilket gör att den värsta fasen är över till måndagen.
Hur som helst så återkommer jag i ämnet om ett litet tag igen och säkert gnaska många gånger efter det. Som sagt så blir det ju en del besök denna veckan och det verkar ju väldigt ofint att inte sympatifika med sina gäster. Hur skulle det se ut att sitta med en slät kopp kaffe när alla andra käkar bullar!? Nu tar jag mig nöjt en banan till och låter hjärncellerna göra sitt jobb! :-)

söndag 29 maj 2011

VLCD!

Till hösten kommer vi börja med ett VLCD-koncept på MOOVE som heter God Balans. Innan vi drar igång med detta så skall jag prova både produkterna och effekterna av det själv. Det kan ju med en gång sägas att jag kanske inte är målgruppen för denna typ av diet. Men vi kan ju inte arbeta med nånting som vi inte testat själva. Precis som med den träning som jag rekomenderar och står för så har jag testat det mesta och gillar att utmana mig själv. Att gå på en VLCD-diet i en vecka för min del kommer vara en stor utmaning och troligtvis så kommer det bli en del gnäll och beklagande från min sida.
Just nu har jag ju ändå haft en ganska dålig period med träning bakom mig med förkylning och pollenallergis som inte verkar släppa. Jag blir trött av de där pillrena som jag köpte. Tur att jag inte äter alla på en gång! Så då är det lägligt att ta en vecka på diet och med promenader som enda fysiska aktivitet. Det har ju skett lite förändringar här hemma också vilket gör att promenader med hunden lite oftare faller på min lott. Inget som jag dock har nåt emot! :-)
Upplägget är så att jag tänkte mäta och väga mig, även om jag inte förväntar mig någon större förändring så vill jag ha en utgångspunkt i alla fall på vart jag startar veckan. Nu känns det också som med lite sympatigraviditet och dålig träning den senaste tiden så kanske jag har lite att ta av jämfört med i vanliga fall. Jag tänker äta enligt "Forte" vilket menas med den mest effektiva och tuffaste metoden. Det kommer bara bli tre shakes om dagen med sammanlagt mindre än 500 kcal. Allt för att så fort som möjligt komma in i den ketogena fasen. Allt detta skall jag återkomma till under veckan. Nedan följer en snabb saxning från God Balans hemsida om just "Forte". Läs gärna mer själva på God Balans hemsida.

Det kommer bli en intressant vecka i alla fall! Vi får väl se vem som är grinigast här hemma, jag som kommer dregla efter mat, Lilly som bara äter eller Åsa som bara matar!?


God Balans® FORTE - den snabbaste vägen.

Du äter 3 måltider God Balans® per dag - ingenting annat och dricker rikligt med vatten - minst 3 liter.
Du får i dig endast 480 kcal/dag (enligt EU-normer), mår bra och minskar 1,5 - 5 kg i veckan.
Vad händer när Du går på God Balans Forte?
De första dagarna tömmer kroppen sina sockerdepåer i cellerna (framför allt i levern). Efter tre dagar säger hjärnan till att den behöver mera energi. Kroppen börjar då sin fettförbränning på allvar! I denna fettförbränningsprocess bildas ett ämne, Keton.
Ketoner ger oss följande fördelar:
  • Gör oss pigga
  • Tar bort hungerkänslorna
  • Sparar på muskulaturen

Om du äter något annat under Forteperioden tycker kroppen oftast det är lättare att ta detta som energi, fettförbränningen avstannar då något men framför allt startar hungerskänslorna igen och risken finns att ketonfasen avbryts.
Ketoner är alltså nyckeln och anledningen till att Du med fördel skall välja just VLCD och inte LCD (low calorie diet) som inte ger Dig de gynnsamma ketonerna!
SE UPP MED VLCD SOM ÖVERSTIGER 500 KCAL/DAG. RISKEN FINNS DÅ ATT DU INTE KOMMER IN I DEN KETOGENA FASEN VILKET DÅ GÖR ATT DU INTE MÅR BRA, MUSKULATUREN BRYTS NER ISTÄLLET FÖR FETTET OCH DU KOMMER ATT GÅ STÄNDIGT HUNGRIG!
Drick minst 3 liter vatten dagligen och promenera minst 15 min. 3 ggr/vecka, helst varje dag.

torsdag 26 maj 2011

Lilly har kommit till världen!

Äntligen, efter en sjuukt lång väntan kom vår lilla Lilly till världen. Den 24 Maj klockan 22.55 föddes en liten tjej på 3138g och 48 cm lång.

Detta efter att ha varit försenad med 9 dagar varav de 3 senaste dagarna innan bara ha lurats vara på väg. I söndags när vi var i Gimåfors så började det hända grejjer på vägen hem och under natten mellan söndag och måndag så trodde vi att det var dags. Så fel! Frampå morgonen stannade allt av och hon (Lilly) tog det mycket lugnt igen. Då hade vi redan ställt in morgonpasset, fixat Ulrika till att köra kvällspasset kolla hur det skulle lösa sig med Kungen mm, mm. Det slutade med att Åsa gick och väntade hela dagen på att nåt mer skulle hända och jag åkte och jobbade kvällspasset på MOOVE.

Natten som följde blev i alla fall lite mer givande och vi trodde att det kanske var på gång i alla fall men visa efter gårdagens tillbakagång kunde man ju inte hoppas på nåt resultat nu heller.

Vid 10-snåret så kändes det som att det var dags att åka upp och kolla i alla fall. Vi hade inte så mycket förhoppning om att få stanna kvar men vi blev ombedda att komma in för en kontroll. Mycket riktigt så blev vi efter kontroll hemskickade igen med lite hängande huvuden. Vi skulle hem och äta lunch, ta en promenad och vila lite, sen skulle vi komma tillbaka igen vid 2.

Som jag sagt tidigare så är vi väldigt punktliga av oss i vår familj (utom enl iten tjej som inte fattat detta än). Klockan 14.00 infann vi oss på Kvinnokliniken i Sundsvall för att skriva in oss på BB. Efter lite tvekan hos läkaren och Barnmorskan så blev vi äntligen inlagda. Bara det kändes som ett steg i rätt riktning!

Sen hände det i och för sig inte så mycket mer på ett bra tag. Värkarna kom och gick om vart annat men inget annat. När man kollat lite TV innan eller hört från andra så har man ju fått uppfattningen att det är ett gäng värkar ett tag och sen är det lugnt ett tag och man kan sitta och läsa eller äta lite osv. Men det var ju inte alls så! Från det att det började hända grejjer på riktigt så fanns det ju inte en sekund över till nåt annat. hur tusan hinner andra läsa, kolla FB eller äta? Tur att jag packade Gainomax, RedBull, bananer och kexchoklad! Det kunde jag snabbt trycka i mig medans Åsa hade nåt annat än att värka för sig. När jag skulle på toa fick jag springa fram och tillbaka för att sen hitta en avsomnad Åsa pga för mycket lustgas!

Åsa gjorde verkligen ett hästjobb! Hon var så sjukt duktig genom hela förlossningen, gjorde precis som hon skulle, bet ihop och kämpade. Det var inte många sura miner eller nån tendens att ge upp där inte! Så här i efterhand så finns det t o m faktiskt ett par saker att skratta åt som hände! En bra bit in så bad hon om ryggmärgsbedövning men eftersom det bara finns en narkosläkare så dröjde det och när han väl dök upp var det för sent för att sätta den vilket gjorde att Åsa fick hålla tillgodo med lustgasen.

Vilken känsla när en liten flicka äntligen behagade att titta ut! De första minuterna känns väldigt röriga och känslosamma. Hur som helst så tittade vår lilla Lilly ut kl 22.55 den 24 Maj!

Det där med att komma försent skall jag ta upp med henne lite senare! Nu så är det bara mys, mys och mys som gäller hemma, eller kanske mera av äta o sova, äta o sova, äta o sov......

Lilly 2011 05 24

måndag 23 maj 2011

40/40 Challenge

Äntligen var det dags att köra ett träningspass igen! Efter först en förkylning och sen en plötslig pollenallergi så tyckte jag att två veckor fick räcka. Nu räknar jag inte ett par svingar med golfklubborna under tiden även om det reggas på Funbeat. Det var ju iof najs att komma ut och lira lite igen. Svingen satt faktiskt riktigt bra!

Det som var riktigt skönt var en liten lugn runda med Kungen runt Sidsjön igen. Även om det var lite täppt i näsan fortfarande så var det gött att få jogga igenom lite och ha med sig Kungen igen. Jag tror mest han ser fram mot de olika ställena som han får bada på och att han får ganska mkt godis under en runda.

Efter rundan provade jag mitt nya mål i sommar. Nu har jag hittat ytterligare en Challenge efter min Spartan Challenge. Det som gäller nu är 40/40 Challenge och min darling TRXn! Väldigt enkelt och betydligt snabbare genomfört än en Spartan. Det enda som gäller är så många "Atomic Push-ups" som möjligt, 1 minut vila och sen så många "Low Rows" som möjligt, klart! Målet är som namnet låter 40 reps av varje.

Idag klarade jag lite halvseg efter en lugn löprunda och efter två veckors vila med näsan full av pollen 20/30. Ganska bra start tycker jag själv, men det skall nog gå att putsas rejält. Tanken är att lägga in denna som avslut på alla konditionspass som jag kör under sommaren. Får se vad det slutar på! 50/50 kanske!?

Är det nån annan som hakar på?

söndag 22 maj 2011

Väntan, väntan vänt...

Jag och Åsa skojjar nästan alltid om att vi är tidiga till allting. Det händer ofta att vi får sitta kvar i bilen ett bra tag bara för att vi är för tidiga till ett möte eller nån träff. Vi resonerar som så att det är bättre att vara i tid och ha lite marginal än att stressa och bli sen.

Vi hade ju självklart tänkt att vår bebis som är på väg skulle ha samma uppfattning om tid och uppfostran om att inte vara sen som vi har. Nooot! Eftersom det beräknade datumet var satt till den 15e Maj så hade det varit väldigt passande för vår del om bebisen behagade att komma den 14e, precis som vi skulle ha gjort.
Nu är det den 22a Maj och bebisen har än så länge inte gjort så mycket väsen av sig för att komma ut. Det får bli till att be om ursäkt med en gång!

-Ursäkta att jag är försenad, men jag råkade försova mig!

Kommer man få höra det i 18 år nu? (det kan ju i och för sig nämnas till bebisens försvar att vi också var försenade och att vi kommer ju i tid idag så det kan ju ändra sig med åren)

I vår totala tristess och väntan så drog vi ut på landet och hälsade på Elle och Fredrik med hundar och Hella i Gimåfors. Sjukt härlig dag med både grill, sol och andra slappa aktiviteter. Härligt och roligt, precis vad vi behövde! Fick till och med bonnabränna!

I morgon är det måndag igen och 7 dagar över tiden. Det är väl bara att köra på som vanligt och vänta lite till. Ny vecka och nya möjligheter!





lördag 21 maj 2011

Pollenallergi på äldre dar!

Nu har det gått två veckor sen jag åkte på min förkylning. De första dagarna var det nog ingen tvekan om att det faktiskt var en förkylning jag åkt på. Rosslig i halsen och snuva samt att jag kännde mig allmänt hängig. Känns ganska typiskt för en förkylning. Det dröjde inte speciellt många dagar innan jag kännde mig bättre igen förutom att näsan konstant rann.
När jag får frågan om träning och förkylning brukar jag svara att om man känner sig ok så är det ok att träna men nu får jag nog omformulera det där. Jag kännde mig helt ok men hade förstoppning i näsan! Det går ju inte att träna på då! Som jag sagt innan också så händer det så mycket just nu både med vår Junior påväg och med ett par stora saker för MOOVE så att hålla på och vara sjuk funkar inte riktigt nu.
Åsa började påminna mig om att jag faktiskt har beklagat mig de senaste åren ungefär vid den här tiden med just att ha problem med näsan. Ett år provade jag faktiskt nån typ av nässpray för allergi och då vart det bättre. Sagt och gjort så steg jag in på Apoteket för att shoppa loss.

- Jag behöver nåt mot pollenallergi!
-Ja, då har vi dessa tusen olika produkter som gör samma sak! (typ)
-Kan man ta allt på en gång för bättre effekt?
-ABSOLUT INTE!

Jag fick 10 piller för 20 spänn till slut och rådet att fortsätta med nässprayet som jag slutat med för att jag trodde man blev beroende av det och då gick inte snuvan bort i alla fall.



Antingen så är min förkylning på väg bort eller så hjälper nässprayet som det ska eller så har jag pollenallergi och tabletterna funkar skitbra! Nästa år ska jag i alla fall köra på med tabletter på en gång!

Nu blir det ut i solen för att lira årets första golfrunda mitt bland nyklippt gräs och massor av pollen! Livet ska vara hårt!

onsdag 18 maj 2011

Radiotjöt!

Igår var det dags för radiosnack igen. Sjukt kul faktiskt! Man vet aldrig vad som kommer hända under tiden man är i sändning. Igår hade vi tema med lite mer fokus på extrema utmaningar. Det gick sådär kan man väl säga! De som ringde och mejlade in var väl inte så värst extrema men väldigt kul att snacka med ändå. Synd bara på ett så intressant tema. Det blev både snack om seniorgrupper, vårruset, Sthlm marathon och en massa annat.
Hoppas det framgick ett par saker som jag ville trycka på när det gäller alla utmaningar. Framförallt så ska man aldrig göra något på tävling som man aldrig gjort på träning. Det gäller allt från att ta det där sportdrycksglaset istället för vattenglaset när man är som törstigast halvägs igenom Lidingöloppet till att köpa nya skidor innan Vasaloppet.
Nästa gång ska vi snacka om Semesterträning. Det ska bli väldigt intressant! Många är kallade men få pallar trycket!!


http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3365&artikel=4508526

torsdag 12 maj 2011

Lämplig tid för förkylning!?

Sakta men säkert smög den sig på i måndags och sen blommade ut under veckan och snart dör den bort hoppas jag!

Åkte just på en förkylning! Konstigt nog, har ju klarat mig hela hsöten och vintern men när de första varma solstrålarna nådde denna djupfrysta del av jorden så att man äntligen kunde äta lunch utomhus då var det dags. Det gör ju att man funderar en hel del! Undrar när man kan luta sig tillbaka och konstatera att det var ju en lämplig tid för en förkylning. Mycket passande, en förkylning tar jag gärna nu ett par dagar! Det kommer väl aldrig att hända, tvärtom. En förkylning gör ju att jag inser hur mycket som står på hela tiden. Just nu är det inte alls bra med bara en liten förkylning. Även om jag är på benen och känner mig ganska ok tappar jag ju fart och energi.
Det är ju också hög tid för Åsa att klämma ut vår lille knodd och då är ju inte en förkylning det första som man vill ge sin unge.

-Varsågod, välkommen, här har du en förkylning, bara så du vet så ska det vara hårt att leva!!!

Nej, jag får verkligen hoppas att jag hinner bli frisk innan ungen tittar ut. Sen var jag ju i hyfsad form, på gång med löpningen och styrkan var ju kanon. Det är bara att börja om. Tur man hann med att filma 300ingen!

På jobbet är det också fullt ös på flera fronter. På MOOVE i Birsta börjar det i och för sig lugna ner sig en hel del men det hindrar ju inte att man kan se till att det finns fler projekt att dra i. Bland annat så kommer vi lyfta in ett nytt koncept till hösten som heter God Balans och som är ett VLCD-koncept. Jag kommer återkomma till detta en hel del framöver. Bland annat kommer vi köra en testgrupp snart och där behöver vi ett antal testpersoner. Intresserad av att tappa ett par kilo??

söndag 8 maj 2011

Maxad Spartan 300 Challenge!

Nu har jag äntligen maxat en 300ing och fått det på film. Egentligen var förra helgen deadline för mitt lilla träningsprojekt. Den 5 mars körde jag igenom en Spartan Challenge för första gången. Då skulle jag mest testa hur det kändes och om det var en möjlig eller omöjlig uppgift. Det kändes helt ok och jag landade med mycket vila på ca 40 minuter. Träningsvärken efter var brutal dagen och efter en del surfandes på youtube tänkte jag att 10 minuter borde vara ett rimligt mål ett par månader bort. Då fattade jag inte hur svårt 10 minuter är på en 300ing!!

I två månader ha jag nu kört samma 300ing 3 gånger i veckan med löpträning däremellan. Först kapades ganska många minuter och jag var snabbt nere runt 20 minuter. Tack vare min vän Josh borta i USA så pressades tiderna ytterligare. Vi hade gjort upp om att klara 10 minuter den 1 maj! Det skickades en hel del mms med bilder på snabbare och snabbare tider. Det gjorde en hel del för att orka trycka på hårdare och hårdare. Nånstans strax under 15 minuter stannade vad som var hyffsat bekvämt att köra på. De pass som gick fortare än så krävdes både mycket mer engagemang under passet och vila efter. Jag väntar spänt på att få se en video från Josh oxå! Efter att ha klarat flera pass runt 13.30 hade det varit skönt att kunna pressa sig under 13 minutersgränsen men det blev en sekundstrid mot klockan. Hade jag vetat hur nära det var och om jag hade klickat av klockan lite snabbare hade det nog blivit 13 blankt, så vi säger det. 13 minuter blankt! Mycket nöjd!!!

För min del känns det som marklyften är mest utslagsgivande. Jag tror jag väger lite för lätt för att kunna köra på 60kg. Det har jag däremot igen när det gäller chinsen. 25 lätta i början känns ju bra! Har man kört lite lugnare går det att göra 15+10 på slutet oxå! Floorwipers har hela tiden varit ganska lugnt förutom att min teknik kanske var sämre än jag trodde när jag såg det på video. Upphoppen går ganska bra, det är mer tjurighet som skall fram för att bara mata på med hoppen. Armhävningarna kan ju verkligen ge en ordentlig käftsmäll, det tar ju bara stop ibland! Frivändningarna känns ganska bra, det är en skön rörelse och får man lite fart upp så går de av sig självt.

Nu skall jag i alla fall ta en paus från detta upplägget. jag kommer garanterat stoppa in en sån här 300ing lite då och då. Det känns verkligen som jag har förbättrat min styrka och uthållighet på så kort tid som två månader. Och då startar jag ju inte ens på noll!

Det finns ett par andra utmaningar som florerar runt på nätet och youtube. Jag gillar verkligen känslan av att maxa ut så mycket man kan på så kort tid som möjligt så det är i den andan sommaren kommer fortsätta. Jag tror det kommer stå en hel del om TRX och 30/30 eller 40/40 challenges framöver på bloggen. Sen är det ju sommar och då handlar det en hel del om löpning, cykling och lite simning.

Närmast har jag ju en av de största utmaningarna i mitt liv hittills. Att bli pappa!

onsdag 4 maj 2011

Holy shit! Vilken löptur!

Idag blev det åka av!

Min planering när det gäller träning denna veckan var med fokus på löpningen idag. Jag såg till att köra styrkepass måndag och tisdag så jag skulle vara hyfsat fräsch i benen till idag. Nu blir det ju en hel del ben när jag kör mina marklyft i alla fall. Det märktes kan jag säga! Att vara fräsch beror ju på hur hårt man pressar sig.
Passet idag föregicks av en föreläsning om skador vid och på grund av löpning. Det var Lidingöloppet som stod för föredraget och det var mycket intressant. Inte nåt nytt men repetition och reflektion är alltid nyttigt. Efter föreläsningen skulle vi löpträna i grupp (något som jag nog skall återkomma till vid ett senare tillfälle) med ett gäng harar som skulle hålla ett visst tempo.


På nåt sätt hade arrangörerna lyckats gå ut med två tider för evenemanget och vi som var i första tiden var bara 7 stycken.

Vår hare sa att vi tar en skön runda och ser var vi landar på för tempo. Jag kollade mig runt och tänkte att det kan ju bli ganska lagom det här. Rundan som vi skulle springa var ca 10,5 km och väldigt kuperat. Jag kan nog säga att det bara var uppför istället för kuperat och man skall inte döma hunden efter håren.

Väl igång släppte tre tjejer direkt och vi var 4 kvar som löpte på rätt bra. Det känndes ganska ok ett par minuter men sen märkte jag att de jag sprang med snackade friskt om jobb mm medans jag hade fullt upp att följa med i tempot. De som jag sprang med var fullblodslångdistansare! Snacka om knäckande när tempot inte går ner bara för att det går uppför. Efter 20 minuter var jag helt slut men släppa det skulle jag bara inte! När jag och Åsa är ute och springer brukar jag ta alla uppförsbackar två gånger för att vi skall hålla jämnt tempo. För första gången var det en tjej som tog en liten extra tur för att trycka till lite extra i väntan på mig! Sporrande, Ja faktiskt ganska mycket!

Efter nästan 46 minuter var vi tillbaka på Gärdeshov igen och jag hade precis fått mig min jobbigaste löptur sen Lidingöloppet förra året! Mycket nöjd med att kunna hålla 4.20 tempo så tidigt på säsongen även om draghjälpen inte kunde bli så mycket bättre. Mycket kul och jobbig kväll! Den 25e maj smäller det igen!